İyi fikirler geliştirmek için ne yapalım?

4 Comments 810 Views

Fikir geliştirmenin ve iyi fikirlere sahibi olmanın çeşitli yolları vardır. Tabi ki bu yolların bir de ortak tarafları vardır. Bunlardan 15 kuralı aşağıda sıralıyoruz:

1. İyi bir fikir geliştirmek kendiliğinden ve kısa zamanda olmaz. Okuma, düşünme, deneme, gayret ve birikim ister
2. İyi fikirle birlikte çokça işe yaramayan, hatta iyi olmayan fikirler de geliştiririz. İnsan hatasız iş yapamaz. İncelik, bunları birbirinden ayırmak ve insanlara işe yarar olanları sunmakta yatmaktadır.
3. Onun için fikir geliştirirken veya fikrinizi söylerken hata yapmaktan korkmayın. Allah’ın insanlara tanıdığı hakkı diğer insanlar gasp edemez. Ancak sabit fikirlilikten ve hatanızda ısrar etmekten sakının.
4. Fikrinizden dolayı eleştirilmekten korkmayın, iyi niyetle yanlış bir şey söylemek, hiçbir şey söylememekten her zaman daha iyidir.
5. Hangi fikirlerin takibe ve kovalanmaya değer olduğunu öğrenin. Bu şekilde, bazen boş yere koşturduğunuzu göreceksiniz.
6. Fikirlerinizde kararlı ve sabit kadem olun. Yanlışlığını anlayana kadar fikirlerinize sahip çıkın.
7. Yeni fikirleri iyi karşılayan bir çevreye sahip olmaya bakın. Asıl çevreniz buna imkan vermiyorsa, çevrenizi terk etmeden ikinci bir çevreyle ilişkilerinizi geliştirmeye çalışın.
8. Her zaman insanları ve olayları değil, fikirleri kovalayın ve konuşun. Olaylara hayat veren kuralları ve kanunları arayın.
9. Dedikodu yapmayın, gıybet etmeyin. Bunların yapıldığı yerlerde bulunmayın. İnsanları çekiştirmek düşünme ve fikir üretme melekelerinizi kısırlaştırır. Ayrıca bu alışkanlıklar sizi menfi düşünmeye iter. Halbuki unutmayın siz müsbet olanı (iyi, doğru, güzel ve insanların yararına olanı) arıyorsunuz. Çünkü üretken olan müspet olandır. Kör mevzulardan medet ummayın.
10. Yeni ve iyi fikirler deneyim ve birikimle mümkündür. Yani tecrübeniz kadar fikir sahibi olabilirsiniz. Tecrübenizden ileri fikir ileri sürerken dikkatli olun.
11. Değerli eserler okuyun. Unutmayın ki bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz. Okuduklarınızdan hem yeni şeyler öğrenir hem de fikirlerinizi onlarla test edersiniz.
12. Fikirlerinizi ve düşüncelerinizi bir çocukla da olsa paylaşın. Paylaştığınız kişilerden çok şey öğrendiğinizi zamanla öğreneceksiniz. Eleştirilmekten korkmayın. İyi niyetli bir eleştiri size yapılmış en iyi yardım ve dostluktur.
13. Başkalarının fikirlerine değer verin. Bir fikrin sahibi değerli olmasa bile fikrin kendisi bizatihi değerlidir. Bu yolla düşünmeyi teşvik edin. Unutmayın, siz ancak gerçek bir fikir ortamı içinde gelişebilirsiniz. Gerçek bir fikir ortamı birbirine karşı olan fikirlerin aynı ortamda yarıştığı ve rekabet ettikleri ortamdır.
14. Düşüncelerinizi değerlendirmek ve fikir haline getirmek için size uygun araçlar kullanın. Mesela günlük tutun veya bir not defteriniz olsun. Zaman zaman dönüp yazdıklarınızı okuyun. Sadece okuyarak değil, asıl yazarak yetişirsiniz.
15. Fikri olgunluğa ulaşmak için yazın, çokça yazın. Ama bilgisayarda değil elle yazın. Unutmayın, bir evden bir kamyon dolusu çöp çıkmadan yazan bir insan çıkmaz.

Yazıyı Paylaşırmısınız

About the author

A.Ü. DTCF mezunu. İngiltere, Sheffield Üniversitesinde Enformasyon Yönetimi, İsrail'de Kırsal Bölgesel Kalkınma Planlaması Post Graduate Study. Yayınlanmış çalışmaları: Söz İncileri; Divan Edebiyatından Seçilmiş Beyitler (2. baskı), Önce Söz Vardı; Fıkıh, Edebiyat ve Tasavvuftan Seçmeler. İlgi alanları: Yenilik, değişim, Gelişme. Uzmanlık alanı: Proje Yönetimi.

Related Articles

4 Comments

  1. Rana

    Fakültedeki öğlen arasını okuyarak değerlendirdiğim çok kıymetli öneriler. Allah razı olsun, ne kadar etki edebildiğinizi tahmin edemezsiniz.

    • İbrahim AKGÜN

      Rana hanım sayfamıza gösterdiğiniz ilgi ve güzel ifadeleriniz için teşekkür ederiz. Beğendiğiniz yazılarımızı arkadaşlarınızla da paylaşır tavsiye ederseniz memnun oluruz. Değerlendirmeleriniz bize yol gösterir. Tekrar teşekkür eder, eğitiminizde başarılar dileriz.

    • İbrahim AKGÜN

      Rana Hanım değerlendirmeniz ve güzel fikirleriniz için teşekkür ederiz. Yorumlarınız Son Yorumlar sayfamızda yayınlanmıştır. Eğitiminizde başarılar dileriz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.